Kalk- of Schimmelnagel

DE KALK- OF SCHIMMELNAGEL


Eén op de vier mensen heeft last van een kalknagel. Het is dan ook een schimmelinfectie aan de nagels. De infectie begint meestal bij één nagel en verspreidt zich daarna. De klachten zullen zich na verloop van tijd verergeren. Je kunt een kalknagel herkennen aan een wit-gele, groene of bruine verkleuring met een dik, ruw en broos profiel. De verkleuring verplaatst zich steeds verder in de richting van de nagelriem in een streepvormig patroon.

De schimmels die een kalknagel veroorzaken komen overal voor en worden constant overgedragen. De schimmel behoort tot de groep dermatofyten welke het meest voorkomt in vochtige ruimtes zoals zwembaden, sauna’s of sportscholen. Als je in aanraking komt met de schimmel is het niet per definitie zeker dat je ook een infectie oploopt. Echter ben je met een verlaagde weerstand of een beschadiging van de voeten wel vatbaarder voor de schimmel. Ook mensen met AIDS en suikerziekte hebben een verhoogde kans op kalknagels.


De oorzaak


Kalknagels kunnen worden veroorzaakt door medicijngebruik, trauma, overmatige stress of door sporten zoals squashen, hardlopen, skieën en tennissen. Kalknagels komen ook vaak voor bij oudere mensen en zwangere vrouwen.